donderdag 14 oktober 2010

Matcha, ofwel Japans groen theepoederIk ben om, ik ben verloren, ik ben verrukt, even niet meer van deze wereld… 
Hoe dat komt? Ik heb zonet dit glaasje groene thee gedronken. Wat een sensatie. Wat een verrassing. Het begon allemaal toen ik het blikje open maakte. Onder een plastic dekseltje waarmee je het blikje luchtdicht kunt afsluiten, vond ik een rond papiertje met geheimzinnig ogende tekens. Door de plaatjes begreep ik dat ik het, net als een blikje frisdrank, kon openen door aan een lipje te trekken. Er bleek een ondoorzichtig plastic zakje in te zitten dat ik met een schaar moest openknippen. Toen ik het open gemaakt had overviel het me,- een geur steeg op uit dat hele kleine zakje die me onverwacht van mijn omgeving afsneed. Zeewier, dacht ik als eerste toen ik blij en gebiologeerd voorover bukte. Spinazie, groen… aandachtig snoof ik een rijke, zuivere geur op terwijl ik naar het groene poeder keek. 
Het begon allemaal toen we zaterdag in Amsterdam door de Beethovenstraat liepen. Natuurlijk moet ik dan bij Meidi-ya naar binnen om sushi te eten. Bij de levensmiddelen zag ik een blikje matcha staan. Acht euro is niet goedkoop voor dertig gram, dacht ik nog. Maar als het om eten of drinken gaat vergeet ik nogal eens mijn huis-tuin-en-keuken grenzen. Ik kocht het, meer nog om eens mee te bakken dan om het te drinken. Wat ben ik er nu blij mee en wat is het een bijzonder product. 
De theebladeren worden een aantal weken voor de oogst afgedekt met strooien matten. Hierdoor produceren de planten meer chlorofyl en aminozuren. Hoe meer van deze zuren de bladeren bevatten des te zoeter wordt de thee.
Slechts één keer per jaar worden de bladeren met de hand geplukt. Ze worden dan gestoomd en gedroogd. Hierna worden de nerven verwijderd en tenslotte worden de bladeren met een steen gemalen. 
Het is de thee die voor een Japanse theeceremonie wordt gebruikt, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld ijs mee te maken of door een cakebeslag te mengen. Ik heb nu al bedacht dat ik er macarons mee ga maken. Die heb ik nog niet op mijn blog staan en dit is dé gelegenheid om ze weer eens te maken. 
Thee is veel simpeler te maken. Je brengt ongeveer 60ml water aan de kook en als het nét van de kook af is voeg 1 theelepel matcha toe. Roer het goed om en drink het direct. Het doet bijna romig in de mond aan. Werkelijk heel bijzonder en nog gezond ook.
Kijk eens op deze site als je er meer over wilt weten. Hij is heel mooi vormgegeven, overzichtelijk en informatief.

2 opmerkingen:

Preventieve gezondheidszorg: lekker gezond ouder worden zei

Hoi Theo,


Groene thee is bovendien gezond.
De aanwezige antioxidanten zijn een positieve bijdrage aan het gezond ouder worden.

Meer info over groene thee en gezondheid: kijk eens op:
Groene thee en gezondheid

groetjes en lekker gezond ouder worden
Ruud

Theo zei

Hoi Ruud,
Bedankt voor de tip! Zal ik zeker doen.

Related Posts with Thumbnails