maandag 18 oktober 2010

Pommes Duchesse ofwel Hertoginnenaardappeltjes


Het leek me een leuk idee om op een vaste dag van de week een recept rond een bepaald thema te schrijven. Anders gezegd: maandag wordt aardappeldag!
Vandaag begin ik mijn aardappelserie met Pommes Duchesse, in het Nederlands ook wel Hertoginnenaardappeltjes genoemd. Ik had ze in geen tijden gegeten. Dit weekend was het dan weer eens zover. Heerlijk. Het is een rijke puree die in de oven gegratineerd wordt en ziet er bovendien nog heel aantrekkelijk uit ook. Ze zijn makkelijk te maken en je kunt ze goed van te voren maken als je visite krijgt. Aardappel, maar net even anders en succes gegarandeerd.
Ik nam:
Een pond bloemige aardappelen, schilde die, sneed ze in gelijke delen en kookte ze in gezouten water gaar. Ik liet ze uitdampen en maakte er een puree van door ze fijn te maken en ze grondig te vermengen met 1 eierdooier, wat melk en boter. Daarna bracht ik het op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Dit ging in de spuitzak met een grote gekartelde spuitmond waarna ik de puree in torentjes opspoot op Silpat, maar bakpapier kan natuurlijk ook. Laat de puree wel even afkoelen voordat je wilt gaan opspuiten, want een zak met gloeiend hete puree in je handen werkt niet fijn. 
Ik bakte ze 10 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven en zette ze daarna nog een paar minuten onder de grill om een mooi randje te krijgen. 
Met een paletmes kun je ze eenvoudig van het Silpat afhalen en op je bord zetten. 
Wij aten er winterwortel en scholfilet die ik met panko gepaneerd had bij. 
‘t smaakte heerlijk!

2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Lijkt mij ook erg lekker met nog een beetje geraspte kaas erdoor.

Theo zei

Dat ging ook door me heen, Caroline. Of misschien wat mosterd door de puree, dat zou ook lekker kunnen zijn.

Related Posts with Thumbnails