zondag 17 oktober 2010

Lasagna


Als wij lasagna gaan maken dan sluit de middenstand bij ons de deuren. Het is een voldongen feit dat niemand meer boodschappen gaat doen omdat het hele dorp mee kan eten. Ik overdrijf misschien een tikje, maar er zit wel een grond van waarheid in. Dit is een recept dat ik al jaren maak en waarvan de hoeveelheden ruim boven het normale stijgt van een tweepersoonshuishouden. Maar er zijn van die recepten die je gewoon niet voor twee personen maakt, het is een Pan erwtensoep en het is een Schaal lasagna.

500 gram rundergehakt.
1 à 2 uien
1 blikje tomatenpuree
Een glas rode wijn
4 tenen knoflook
2 blikken tomaten op sap
Italiaanse kruidenmix
2 doosjes kruidenkaas met knoflook
1 bekertje crème frâiche
2 eieren
1 bolletje mozzarella
geraspte kaas
185 gram Italiaans pastameel
2 eieren
1 snuf zout
1eetlepeltje olie
Maak eerst de gehaktsaus.
Snij de uien in ringen en bak die in wat olie. Voeg na 5 minuten het gehakt toe en bak rul. 

Dan gaat de tomatenpuree erbij en daarna de rode wijn. Dit maakt dat de puree makkelijk oplost in het gehaktmengsel. Laat de wijn grotendeels verdampen. Voeg dan de fijngehakte knoflook, de kruiden en de tomaten toe. Laat dit op zacht vuur inkoken.

Doe de kruidenkaas, eieren en crème frâiche in een kom en roer dit met een garde glad.


Maak een deeg voor de pasta met de ingrediënten en draai dit mbv een pastamachine tot lasagnavellen. Eventueel kun je die natuurlijk ook kant en klaar kopen. Kook de lasagnavellen voor in wat gezouten water.


Bouw nu de schotel op. Mijn schaal is 23x23x6 cm en gaat helemaal vol, met een kop erop! Begin met de gehaktsaus op de bodem en giet daar wat kaassaus overheen. Dek af met wat lasagnavellen en werk zo door totdat alle ingrediënten op zijn. 

Zorg dat je eindigt met een laag gehaktsaus. 

Snij de mozzarella in dunne plakjes.



 Bestrooi met de geraspte kaas. 


Zet de schotel gedurende 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.



Eet hem met een salade of wat knapperig brood.

2 opmerkingen:

M. van den Bos zei

wij eten vanavond ook lasagne! even gespiekt voor de oventijden.. Hoe kun je trouwens die foto´s onderaan je blog laten verschijnen van andere blogberichten??
Heb trouwens ook net de portproeverij beschreven :)

groetjes,
Martine

Saskia zei

Lasagna is echt mijn lievelingseten. Ik zou het (bijna) elke dag kunnen eten. Uiteraard is de lasagna van mijn moeder nog altijd de allerlekkerste, al kwam de mijne de laatste keer zeer dicht in de buurt. Grappig dat lasagna bij jullie een tijdsrovend werkje is. Bij ons is het restjesverwerking. Ik maak het altijd met (glutenvrije) lasagnevellen uit de winkel en een rest spaghettisaus uit de diepvries. Heerlijk! Mijn recept vind je hier: http://saskookt.blogspot.com/2010/04/lasagna.html.

Related Posts with Thumbnails