maandag 16 mei 2011

Eén aardbeien-ijscoupe per jaar

Dat is zo ongeveer ons gemiddelde, en vorig weekeinde was het weer zover. 
Vroeger aten we nog wel eens bij de HEMA een coupe totdat ik op het idee kwam eens zelf zo iets te maken. Sindsdien eten we geen ijscoupes meer bij de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij, wij eten hem thuis. En als je jezelf en degenen die je lief zijn nou eens een groot plezier wilt doen, of als je je (klein)kinderen eens bewust wilt maken van het verschil tussen goedkoop zielloos feesteten en het zelf liefdevol gemaakte verweneten; dan moet je dit recept maar eens maken. 
Het is best even werk, maar misschien hoort dat er wel bij als je wilt verwennen.
  • Je maakt wat aardbeien schoon.
  • Je slaat slagroom stijf met wat suiker.
  • Je maakt een aardbeiensaus.
  • Je maakt vanille-ijs. 
  • Je maakt zo’n overheerlijke tuile. 
Over de eerste twee ga ik het maar niet hebben.
De aardbeiensaus dan. Pureer wat aardbeien met een schepje suiker en wat citroensap in een blender. Proef, en voeg eventueel nog één en ander toe. Maak hem wat mij betreft niet zo mierzoet als bij … maar maak een licht gezoete saus die naar aardbeien smaakt. De citroen haalt de aardbeiensmaak op en balanceert het zoet/zuur. Maar misschien heb je nog wel een aardbeienlikeur staan en brengt dat je op een idee.
Vanille-ijs maak je door eerst de ijscompositie te maken en die goed af te laten koelen voordat je er ijs van maakt. Ruim van te voren beginnen dus, dan heb je alle tijd om je met de tuile, het wafeltje, bezig te houden. 
Snij een vanillestokje doormidden, haal het merg eruit en doe dat met het stokje en 20 gram suiker in 1,7 dl melk. Laat dit een kwartiertje trekken.
Klop in de tussentijd 2 eierdooiers met 20 gram suiker blond. Voeg deze bij elkaar. Zet de pan weer op het vuur en breng de inhoud tot 84 graden. (Dus net voordat de eerste belletjes komen weer van het vuur af.) Een andere truc om te zien of de saus goed is, is met je vinger over de pollepel te strijken als hij uit de pan komt. Als de streep blijft staan is de saus goed. Laat hem afkoelen en voeg er nog een scheutje room aan toe. 
Draai in een ijsmachine tot ijs.


Klop een eiwit los voor de tuiles en voeg daar 50 gram suiker, 25 gram bloem, 25 gram gesmolten boter, en 20 gram gemalen amandelen aan toe. Klop dit tot een dun lopend beslag en breng hiervan een eetlepel flinterdun  aan op silpat. Bak het vier à vijf minuten in een op 200 graden voor verwarmde oven. Vouw het koekje direct maar voorzichtig over een bolle vorm zodat je er een bakje van kunt maken.

Stel nu dit copieuze gerecht samen door het ijs in het bakje te doen, hier wat saus over te gieten, en met de slagroom en de stukjes aardbei te garneren.


7 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Oh, wat ziet dat er mooi en lekker uit!

Liesbeth zei

Eén woord: KWIJL

Spaarcentje zei

theo, je hebt helemaal gelijk als je schrijft dat je zelf het verweneten moet maken in plaats van het zielloze dat je in de winkel koopt, dat zit ook nog eens bomvol slechte troep.
Het ziet er heerlijk uit!

Pauline zei

Heerlijk, pure smaken, daar hou ik van! En de aardbeien van nu hebben eigenlijk helemaal geen suiker meer nodig :)

Theo zei

Goh zeg, wat leuk! Ik had geen idee dat jullie zulke liefhebbers waren! :-)))

Es zei

[ik ken geen schroom] Ik zit me nu al twee dagen te verlekkeren aan dit recept. Ik kom steeds even terug om het te bekijken, het is zo'n mooie foto (ook). [/ik ken geen schroom]

Theo zei

Wat klinkt dat toch als mooi Nederlands Es, ik ken geen schroom, uit andere tijden. Bedankt voor het compliment, blijf gerust nog een paar dagen kijken, en ga het dan in het weekeinde maken. Het wordt weer prachtig weer. Geniet ervan!!

Related Posts with Thumbnails