woensdag 18 mei 2011

Gizzi’s gestoofde wortelen met sinaasappel en kurkuma


Voor twee personen:
  • 500 gram worteltjes, gewassen en van loof ontdaan
  • 2 sinaasappelen 
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel honing
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijnzaakjes
  • Peper en zout

Verhit de boter in een middelgrote pan met deksel. Voeg sinaasappelsap, honing, kurkuma, komijnzaadjes en zout en peper toe en breng aan de kook. Voeg de wortelen erbij en roer goed. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. 
Laat twaalf minuten zachtjes pruttelen, waarbij je af en toe roert en kijkt of het vocht niet verdampt is en de wortelen niet aan de pan plakken. Als dat wel zo is, moet je wat water toevoegen, maar de wortelen geven ook vocht af, dus er is geen reden tot paniek, wanneer de wortelen zacht zijn, kunnen ze op tafel.
Aldus Gizzi.
Ik heb een winterwortel genomen en wat sap uit een pak sinaasappelsap met vruchtvlees van AH. De komijnzaadjes had ik niet in huis en heb ik vervangen door komijnpoeder.
Ik moet zeggen dat het heerlijk begon te ruiken in de keuken met dat kokende sinaasappelsap. Alleen liep mijn planning wat in de war want het leek erop dat de wortelen nooit gaar zouden worden. Zeker geen twaalf minuten maar langer rekenen dus.
Het is wel het wachten waard hoor. Afgezien dat ze wat ál te beetgaar waren, smaakten ze heerlijk.
Nou toch nog even over haar inleiding bij dit recept. Mag ik nog even? Het is zo leuk!
Wanneer je wortelen langzaam in boter stooft, behouden ze zo veel mogelijk hun heerlijke smaak. Het sinaasappelsap zorgt niet alleen voor een prachtige kleurencombinatie, maar samen met de honing en Marokkaanse specerijen geeft het dit gerecht een exotisch tintje. Serveer dit gerecht bij een stuk gebraden vlees of bij witvis. Met nog wat gehakte, verse koriander is dit gerecht helemaal af.
De eerste zin dan. Je stooft de wortelen helemaal niet in boter; je stooft ze in sinaasappelsap (met een heel klein beetje boter). Die heerlijke eigen smaak wordt hier dus  niet in stand gelaten. 
En dan nog wat! Het sinaasappelsap zorgt helemaal niet voor een prachtige kleurencombinatie,- alles is oranje!! Zie jij hier een combinatie in???

Laat ik nou niet over het ‘tintje’ beginnen,- dat zou flauw zijn. Maar als je ook nog eens verse koriander erbij serveert, dan kun zou je toch beter van een intens rode kleurvlek kunnen spreken. Er gaat hier nogal wat smaak over de worteltjes heen.
Verder lezen we dat we ze gerust bij witvis of gebraden vlees mogen eten. Dat scheelt nogal, witvis of gebraden vlees. En hoe zien die bereidde ingrediënten er dan uit qua smaakprofiel? Was het niet beter geweest om een specifieke combinatie te noemen die echt goed bij de worteltjes smaakt? 
Lekker mopperen op arme Gizzi. Maar ik heb wel haar peentjes gegeten. En gesmuld dat we hebben!

2 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,

Je gaat me toch niet vertellen dat je het boek hebt gekocht ;-)
Ik was gister misschien wat te negatief, er zal gerust genoeg lekkers in staan, al is het op een bijzondere manier.
Wie weet ga ik de worteltjes ook proberen, met een stukje vis dan maar.

Groet,
Karin.

Theo zei

Nee hoor Karin, ik heb het boek geleend. Ik was misschien ook wel wat hard in mijn oordeel. Ik zou natuurlijk alleen maar over positieve zaken kunnen schrijven en nooit iets negatiefs vermelden. Op die manier kun je bijna geen kwaad doen. Maar ik vind oprecht dat hetgeen Gizzi om haar recepten heen schrijft, weinig positiefs biedt. Als iedereen die dit leest nou maar beseft dat het slechts mijn mening is, moet het maar kunnen.
En wat die peentjes betreft: een stukje vis dat goed op smaak is gebracht lijkt me een uitstekende keuze. Wel op tijd met de peentjes beginnen hoor!

Related Posts with Thumbnails