maandag 30 mei 2011

Teatime, flantime!

Een flan is helemaal niet zo’n bijzonder stukje gebak, maar ik vind het altijd lekker. Vooral als er nog iets extra’s in zit. Soms zijn dat gewelde abrikozen of rozijnen, maar je zou natuurlijk ook kersen of ander fruit uit het seizoen kunnen nemen. 
Toen ik de laatste keer in Frankrijk was at ik in Haut-Villers er eentje met kersen, en nam ik me voor er thuis ook een te maken. Zondag was het zover, en hij ging schoon op, in één keer. Misschien kwam het wel door de abrikozen op Montbazillac die ik erin verwerkt had. Het flesje had ik in de Dordogne gekocht en vond in deze flan zijn bestemming.
Het is een makkelijk recept dat uit De banketbakker van Holtkamp komt. De hoeveelheden van het originele recept heb ik veranderd omdat ik de flan gebakken heb in een springvorm van 15 cm bij ongeveer 4 cm hoog. Ook heb ik de oventemperatuur 10 graden lager gezet.
  • Drie plakjes bladerdeeg
  • 250 gram melk
  • 50 gram suiker
  • ½ vanillestokje
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 eierdooier
  • Gewelde abrikozen
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar en rol ze uit tot een cirkel die in je springvorm past. Bekleed de vorm hiermee en zet koel weg.
Breng bijna alle melk, de suiker, en het open geschraapte vanillestokje langzaam aan de kook.
Roer met het scheutje achter gebleven melk de dooier en de custardpoeder los. 
Voeg hier wat van de kokende melk aan toe en laat aan elkaar wennen. Voeg dan het custardmengsel aan de kokende melk toe die van het vuur is gehaald.
Vul hiermee de taart en bak in een op 180 graden voor verwarmde oven gedurende 40 minuten.
Misschien denk je dat het te weinig vloeistof is, maar pas op, dat gaat in de oven nog rijzen. Als de taart afkoelt zal hij ook wel weer wat inzakken, maar door het fruit dat erin verwerkt is, is de hoeveelheid goed voor een vorm van 15 cm.

2 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
Deze ga ik ook zeker maken, ziet er heerlijk uit. Van het weekend nog brownies gebakken. Ik had een recept met walnoot, dadels en maple syrup, op zich waren ze goed gelukt maaaaaaaaaaaaaaaaaaar er werd geproefd en (afkeurend) gekeken, het was wel lekker maar anders dan de vorige keer.......... die waren anders en misschien toch lekkerder, werd mij heel voorzichtig medegedeeld.
Dus volgende keer toch maar weer de 'Brownies van Theo maken' succes verzekerd.

Groet,
Karin.

PS in het boek van Holtkamp staan ook brownies, maar dit is weer een heel ander recept, ik weet niet of ik het nog een keertje aandurf....

Theo zei

Goh Karin, ik wordt er beduusd van. Laat ik dan maar eerst die brownies van Holtkamp gaan maken, dan kan jij ze later met een gerust ook eens bakken ;-)

Related Posts with Thumbnails