vrijdag 27 mei 2011

Panna cotta


Zo simpel en toch zo lekker, zegt James Tanner in zijn boek. Vooral in combinatie met een salade van gepocheerd of vers fruit, en daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar, wij aten hem puur en onversneden en dan is’tie ook niet te versmaden! Wel machtig met al die slagroom, maar daar is wat aan te doen. 
Luistert!
Voor 4 personen:
  • 2 blaadjes gelatine 
  • 1 dl volle melk
  • 4 dl slagroom
  • Geraspte schil van een sinaasappel
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Week de gelatine in wat koude water.
Giet de melk in een pan met de slagroom en het sinaasappelraspsel en breng alles aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer tot die is opgelost.
En wat deed ik? Ik nam half melk half slagroom en liet dat heel langzaam trekken met wat blaadjes munt en wat citroenschilletjes. Dat frisse leek me lekkerder bij dit rijke romige dessert. Ik nam toch 2 blaadjes gelatine op mijn halve hoeveelheid omdat 1 mij wel heel karig voorkwam.
Knijp al het water uit de gelatine en roer het door het mengsel tot het opgelost is. Zeef het en schenk het in theekopjes of bakvormpjes. Laat ze 2-3 uur opstijven in de koeling.
Ik heb wat leuke puddingvormpjes gekocht bij Blokker en die gebruikt. Als je het recept halveert is dat precies genoeg voor twee vormpjes.
Dompel de vormpjes tien seconden in heet water en stort ze op borden.
Nou ja, laat dat dompelen maar achterwege als je ook Blokkervormpjes hebt, want die glijden spontaan op je bordje als het dekseltje oplicht. Ideaal!
Garneer eventueel met wat fijne citroenrasp.
Omdat het Foodblog event deze maand in het teken staat van zuivel leek het me een leuk idee met dit recept mee te doen.

4 opmerkingen:

Pauline zei

Heerlijk, ik vervang zelf wel eens een deel van de slagroom door griekse yoghurt, is ook lekker fris

Caroline Brouwer zei

Het ziet er heerlijk uit! En leuke puddingvormpjes ;-)
groetjes, CAroline

Karin zei

Hoi Theo,
Het ziet er super uit en je hebt me op een idee gebracht!
Had nog een halve liter slagroom in de koelkast (zou ik boter van maken) en melk was er ook, alleen halfvolle. Heb altijd volle maar deze keer niet, stom.
Ik heb ze getracht te maken, maar dan met vanille omdat ik er rabarber bij had leek me dat wel lekker, zoetje, zuurtje..........
Ik kreeg ze niet uit hun vormpje, heb ook niet van die hippe als jij, maar de smaak was er niet minder om. Misschien kwam het wel door de halfvolle melk. Ik kwam ook nog een paar recepten tegen (RZ) met karnemelk, ook maar een keertje uittesten.
Bedankt voor de tip !

Groet,
Karin.

PS tot nu toe komt James er goed vanaf

Theo zei

Ja Caroline, ik heb een geheime bron waar ik goede tips als puddingvormpjes vandaan haal.
En Pauline, ik vind dat een fantastische tip! Nooit aan gedacht, maar ik ga het beslist ook eens proberen.
Ik kan eerlijk gezegd Karin, niet bedenken hoe halfvolle melk zou kunnen tegenwerken. Gelukkig kun het ook lekker uit een vorm oplepelen!
En die James, die is weer door het oog van de naald gekropen ;-)

Related Posts with Thumbnails