dinsdag 31 mei 2011

Tweespalt over een puddingvorm

Ik liep weer eens een winkel van Dille en Kamille in. Altijd leuk, ook al weet ik onderhand wel wat ik allemaal ga zien. Maar ik had ook een geheime missie. Ik zal dat proberen uit te leggen. Een geheime missie is voor mij een onuitgesproken voornemen. Iets wat ik dus echt niet met iemand anders bespreek, en wat ik vaak zelfs van binnen niet eens onder woorden breng. Maar ik weet het wel!
Laat ik het praktisch maken. Ik loop langs Dille en Kamille en denk: ik ga toch nog eens naar die vakvormen kijken, gewoon… alleen even kijken. 
Ik kom binnen, trek een nonchalant gezicht en wandel schijnbaar doelloos door de zaak. Maar zoals een kompas altijd naar het noorden wijst, heb ik een magneet in me die me in steeds kleinere cirkels naar de bakvormen trekt.
‘Oh kijk, bakvormen’, hoor ik mijn stemmetje van binnen zeggen. ‘Deze is toch wel heel erg leuk. Die vierkante, die is leuk, en zo groot is hij nou ook weer niet. Of misschien die langwerpige, daar kun je ook leuke dingen mee doen.’
Ik zak op mijn knieën en strek mijn hand naar de langwerpige uit en zie erachter een blik met een deksel.
‘Oh! Een puddingvorm om in te stomen! Wat leuk!’
Maar dan krijg ik er nog een stemmetje bij, en de ellende is dat die altijd ‘tegen’ is.
‘Wat moet je dáár nou mee? Je hebt niet eens een recept voorhanden.’
‘Ik kan me nog wel wat herinneren ergens… Leuk, dat is echt Engels, pudding stomen…’
Je ziet het, ik vind heel veel leuk in dit soort aangelegenheden. 
‘Weer zo’n ding in het kastje, er staat al zoveel.’
‘Nou ja, die charlottevorm heb ik toch ook niet gekocht, ik kan me best beheersen. Maar dit is anders, dit dient een specifiek doel. Wacht eens even, misschien zou ik ze wel in elkaar kunnen bewaren. Als ik dan toch iets koop kan ik het gelijk economisch doen.’
‘Je zou kapitalen uitgeven aan dingen die je maar één of twee keer gebruikt.’
‘Ach wat, wat kost dat nou? Twaalf vijftig! Dat is toch geen geld. Een mens wil zich toch ontwikkelen, nieuwe dingen uitproberen? Nou dan, kan ik ook weer een stukje voor Tijm & Suikerbiet schrijven.’
‘Wedden dat als je tien stappen buiten bent met dat ding, dat je spijt hebt als haren op je hoofd? Zeker als je ze allebei koopt! Ha! Je hangt grienend van misère tegen de eerste de beste lantaarnpaal.’
Dan wordt het stil van binnen, want dat komt aan. Ik weet het, ik ben geen impulsieve koper. Ik wik en weeg, en denk er dan rustig nog eens over na.
‘Ik zal het onthouden,’ hoor ik mezelf dan gereserveerd van binnen zeggen terwijl ik omhoog kom. In één rechte lijn loop ik naar de uitgang. 
Het altijd waakse winkelpersoneel zal hier wel niets van begrijpen als ze me zien.
Maar ik kom wel weer eens terug, met een geheime missie, zo ben ik per slot van rekening ook binnen gelopen.
Als je de puddingvorm, die ze bij Dille en Kamille een vertinde waterbadvorm noemen, eens wilt zien, klik dan hier. En als je er toevallig ook eentje hebt, of een lekker recept weet, hoor ik het graag van je, want ik ben het nog niet vergeten!

6 opmerkingen:

Kniepertie zei

'k Heb zo'n soortgelijke vorm en 'k gebruik um voor de echte 'Groninger povverd' Zoek via 't wwweb op poffert en je komt een heul aparte wereld binnen.
Dus... moraal van 't verhaal meenemen die vorm.
Groet

Alberto zei

Ik heb er zelf ook een, maar dan zonder die buis in het midden en ik kan je het volgende aanbevelen: KOPEN!

Al maak je er maar één keertje quesillo mee, dan is het de moeite en het geld meer dan waard geweest!

Het recept:
http://lekkerhapje.nl/2009/01/17/quesillo/

Theo zei

Ik ga hem kopen!! Wat leuk al de aparte recepten. Ik heb al even op het internet gekeken en wil beslist eens een povverd en een quesillo gaan maken. Ben reuze benieuwd!

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Als ik deze zou tegen komen zou ik 'm ook moeten hebben denk ik. Al was het maar als fruitschaal/uien/knoflook op je aanrecht.

Karin zei

Hallo Theo,
Jaaaaaa leuk zijn ze, mijn schoonzusje kreeg er een 'van' Sinterklaas, ik vond het het mooiste kado van de hele avond....
Ik hoop maar dat het iemand is opgevallen, ik wordt ook weer een keertje jarig ;-)
De recepten hierboven ga ik ook bewaren, ik heb er ook een paar in wat boeken staan, en dan kunnen ze bij ons ook nog 'broeder', die kook je normaal in een zak, maar dat moet in zo'n vorm ook kunnen.
Ik wacht mijn verjaardag nog af, je weet maar nooit en anders trakteer ik mezelf maar een keer.
Ben heel benieuwd naar jou ervaringen, ga maar gauw zo'n ding halen des te eerder kunnen wij er van meegenieten !

Groet,
Karin.

PS leuke link had je naar D&K, maar goed dat die hier niet in de buurt zit...........

Theo zei

Raar hè Karin, dat er geen Dille en Kamille in Amsterdam zit.
Ik vind trouwens jouw 'broeder in de zak' ook heel spannend klinken. Toch eens zien of ik er een 'broeder in vorm' van kan maken ;-)

Related Posts with Thumbnails