donderdag 26 mei 2011

Neem 5 ingrediënten, James Tanner

Deze keer heb ik dit boek een poosje in mijn bezit om eens te zien of er wat lekkers uit te maken valt, en natuurlijk om te bekijken waarin dit boek zich van alle andere boeken onderscheidt.
Enkele vragen komen direct bij me op bij een boek met deze titel. Kun je wel een boek vol kunt krijgen met gerechten die de moeite waard zijn op basis van vijf ingrediënten? En als dat dan wat moeilijk wordt, ga je dan als schrijver niet stiekem recepten sterk vereenvoudigen om toch het boek vol te krijgen? Met andere woorden, zijn de gerechten in dit boek niet plat van smaak geworden omdat ze het volledig akkoord missen van allerlei verrijkende ingrediënten?
Die 5 ingrediënten moeten denk ik in hun eenvoud zeer harmonieus samengaan. Als eerste denk ik dan bij dit soort gerechten altijd aan Insalata Caprese. Dat bestaat uit: mozzarella, tomaat en basilicum met een dressing. Het is wereldberoemd geworden omdat bij dit eenvoudige recept alles precies op zijn plek valt. Maar zou je een boek kunnen vullen met dit soort gerechten? 
De titel verklaart al direct de invalshoek: 5 ingrediënten plus wat olie, zout en peper uit de voorraadkast. Hier maakt James 95 gerechten mee. Deze zijn verdeeld over vijf hoofdstukken: Klein beginnen, Hoofdzaken, Lekker vegetarisch, Nog wat lekkers na, en Brood & sausjes.
Als ondertitel gaf hij het boek: ‘Snel, simpel en smakelijk koken’ mee. De schrijver heeft dus de intentie om een boek te schrijven met makkelijke, smakelijke recepten die iedereen in een handomdraai kan maken. Die inslag wordt ook in de inleiding en op de flap breed uiteen gezet. Ik citeer:
Welkom bij Neem 5 ingrediënten, een verzameling fantastische recepten voor de thuiskok, waarvoor je, naast olie, zeezout en zwarte peper uit je voorraadkast, slechts vijf ingrediënten nodig hebt. Er is voor elk wat wils en voor elke gelegenheid, variërend van een snelle hap tot een uitgebreid feestmaal, van vis tot vlees, en van groenten tot toetjes. Wat betreft de recepten heb ik geput uit allerlei gerechten- gerechten die ik zelf ooit heb bereid of opgediend, gerechten die we vroeger thuis aten, die ik op vakantie leerde kennen of in restaurants waar ik heb gewerkt. 
Een en ander heeft geleid tot een 175 pagina’s modern ogend boek in overwegend lichte, koele kleuren. De mooie foto’s tonen niet alleen het gerecht maar ook de sfeer brengende accessoires op en rond de tafel.
James houdt zich aan zijn belofte, niet meer dan die 5 ingrediënten en iets uit de voorraadkast. Een enkele keer kan dat een kant en klaar potje curry zijn, maar soms zijn het er wat meer omdat een gerecht uit meerdere onderdelen bestaat zoals de zalm met karamelcroutons & citroenkonfijt & rucola. Dat mag echter de pret niet drukken, de intentie blijft hier gehandhaafd. 
Een enkel foutje is er ook ingeslopen. Bij het recept van scones wordt verteld dat het recept 12 stuks oplevert, maar er worden er maar 8 uitgestoken. Dat kan natuurlijk gebeuren en levert ook niet echt een probleem op. Hopelijk viel mijn oog op het enige foutje. Een 1-tje teveel of een komma verkeerd, kan grotere moeilijkheden opleveren in de keuken. 
Het is qua recepten een gevarieerd boek geworden waar je zeker met veel plezier uit kunt koken. Het zijn niet de recepten die de doorsnee Nederlandse huiskok elke dag gebruikt. Maar daar zijn de kant en klaar pakken van Knorr al voor uitgevonden, of AH’s 1, 2, 3 stappenplan. Deze recepten hebben beslist meer een eigen gezicht, maar zijn niet zo moeilijk dat ze je de lust benemen om te gaan koken,- niet qua ingrediënten, en niet qua bereidingswijze. Een ongecompliceerd kookboek dat een gevarieerd aanbod van recepten aanbiedt en waar je lekker van zult eten, al zouden sommige recepten wel een enkel ingrediënt meer kunnen gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails