woensdag 25 mei 2011

Salade van gepocheerde eendeneieren, asperges, champignons en spek

Ik kan je dit gerecht uit het boek Neem 5 ingrediënten van James Tanner van harte aanraden. Ook als je net als ik, wat kleine veranderingen in de receptuur aanbrengt. Het eendenei heb ik vervangen door een kippenei, en de waterkers heb ik vervangen door een gemengde salade met landkers van AH. Maar toch, de spekjes smaken heerlijk, het ei geeft een rijke toets, de knapperige salade, het beetgare van de groene asperges, en de rijpe smaak van de gebakken kastanjechampignons, het is gezond, luxe, mooi om te zien, en uitermate smakelijk.
  • 100 gram groene asperges
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram gerookt spek
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 4 eendeneieren
  • Zout en peper
  • 50 gram waterkers
James verwarmt de oven voor op 200 graden en roostert daarin de asperges 8 minuten met de olie en het zout en de peper. Ik heb ze beetgaar gekookt in wat water.
Bak dan het spek uit in een pan. Leg het op een stukje keukenpapier en bak in dezelfde pan de champignons.
Pocheer de eieren 4 minuten in water en laat ze ook op keukenpapier uitlekken. Ik heb aan het water wel wat azijn toegevoegd. Bovendien heb ik met een garde een draaikolk gemaakt waarna ik het ei (vanuit een glas) in het midden van de kolk heb laten zakken. Een minuutje of drie, vier is genoeg voor een wat meer lopende dooier of een smeuïge dooier.
Maak vier borden op en sprenkel er zonodig wat spekvet uit de pan overheen en vers gemalen peper. Het spekvet heb ik achterwege gelaten en ook niet gemist. Zou ik behoefte aan een vinaigrette hebben dan zou ik een simpele van olie, azijn met peper en zout gebruikt hebben.  

2 opmerkingen:

Es zei

Dat ziet er lekker uit. Ik hou van alle salades.

Een week geleden kocht ik ook eendeneieren en de dame vertelde me dat ze minstens tien minuten moesten koken, vanwege bacteriën en andere zaken. Ik heb het maar ter harte genomen.

Theo zei

Goed dat je dat even zegt Es, je moet altijd heel voorzichtig zijn met eieren/kip en salmonella. Oudere mensen en zij die kwetsbaar zijn kunnen beter geen gepocheerd ei hierbij eten.

Related Posts with Thumbnails