woensdag 11 mei 2011

Waarom goede wijnglazen?

Goede glazen zijn een voorwaarde om optimaal van wijn te kunnen genieten. 
Fabrikanten maken heel veel verschillende modellen. Zo zijn er hele dure en hele goedkope, verschillende vormen, en verschillende groottes. 
Welke moet je nu kiezen als je nieuwe wijnglazen nodig hebt? Dan dringen de volgende vragen zich op. Hoeveel geld wil je uitleggen, hoe goed is je proefvermogen, en wat voor wijn moet er in dat glas?
Kies voor een tulpmodel zou ik zeggen. Dan loopt de bovenkant van het glas taps toe. Dat maakt dat de geuren van de wijn die loskomen als je het glas gewalst hebt, zich aan de bovenkant concentreren. Je ruikt onnoemelijk veel meer uit een tulpglas dan uit een glas dat wijd uitloopt aan de bovenkant.
Kies niet voor een gekleurd glas. Dat maakt het onmogelijk om de kleur van de wijn goed te zien. En daar kun je toch aardig wat uit afleiden en heel wat voorpret van hebben. 
Het lijkt misschien een open deur intrappen, maar neem een glas op een steel. Als je de kelk in handen neemt dan warm je de wijn op door je lichaamswarmte, en het glas kan er nogal beduimeld uit gaan zien. 
Kijk voor goede wijnglazen eens bij Spiegelau of Riedel, er zijn vast nog meer goede fabrikanten, maar deze springen mij als eerste in gedachten.
Ikzelf ben gevallen voor Riedel. Ooit heb ik eens een glas in handen gehouden van € 180,- Dat was uit één stuk met de mond geblazen en was in het bijzonder geschikt voor een Syrah. De verkoper demonstreerde de flexibiliteit door de voet op tafel vast te houden en de kelk te bewegen. Ik hield mijn hart vast! 
Maar ga eens na, een setje van zes glazen kost dan pakweg € 1000,- en daar zou je dan alleen een Syrah in kunnen schenken. Ik ken heel wat meer lekkere wijntjes. 
Niet te betalen dus. Maar, je kunt ze ook kopen voor ongeveer € 20,-. Dan zijn ze fabrieksmatig gemaakt uit twee delen en ietsje dikker. Ik heb er een paar voor mezelf gekocht. Gewoon om mezelf eens te verwennen als ik een mooie wijn heb die bij het glas past. 
Tot slot nog een paar tips.
  • Bewaar glazen niet op hun kop in de kast want ze kunnen vreemde luchtjes aannemen.
  • Als je ze oppoetst of droogmaakt, houd ze dan vast bij de kelk en niet bij de voet. Dat scheelt een hoop scherven. 
  • Vul de glazen beslist niet verder dan het midden. Je moet de wijn ook nog kunnen walsen, ofwel in het glas ronddraaien. Hierdoor komt de geur goed los omdat het oppervlak groter wordt.
  • Het beste maak je kristallen glazen schoon door ze te spoelen in lauw water zonder afwasmiddel. Zeggen ze, maar ik gebruik toch wel eens een sopje hoor, zeker met lippenstift en vette jus aan de rand ;-)

9 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hoewel ik niet zo'n wijnkenner ben als jij, ben ik het helemaal met je eens. Wijn smaakt veel lekkerder uit een goed glas. Voor mij moet het glas ook groot zijn en niet teveel wijn erin. Wijn uit plastic smaakt mij totaal niet! (zo werd dat geserveerd bij het zwembad tijdens mijn vakantie)
groeten, Caroline

Saskia zei

Ik heb voor mijn verjaardag de prachtige wijnglazen van Iitalla gekregen en ik ben er helemaal verliefd op! Kijk hier maar eens en laat je verleiden: http://www.iittala.com/web/Iittalaweb.nsf/en/products_drinking_wine_essence.

Theo zei

Nou Caroline, ik heb het nog nooit geprobeerd, maar wijn uit een plastic glas zou me ook niet smaken! En acht, wijnkenner... we weten allemaal wel wat we lekker vinden en wat niet. De kenner kan het misschien beter onder woorden brengen, maar dat is denk ik niet de meest waardevolle eigenschap van een wijndrinker.

Theo zei

Ik heb nog even gekeken Saskia, en ik kan me helemaal voorstellen dat je daar verliefd op raakt. Het is natuurlijk ook een bekend merk, iitalla. Als je die glazen hebt kan ik niet anders zeggend dan: proost!

Theo zei

Goh zeg, er was storing bij Blogger. Ik heb een paar reacties die ik geschreven had verloren, wijzigingen die ik gemaakt had in geplande artikelen bleken niet meer te bestaan, en nog wat van die onzin. Misschien dubbel; maar toch nog maar een keer mijn reacties.

Theo zei

Hoi Caroline, wijn uit een plastic glas zou me ook niet kunnen bekoren. Hoe mooi hij ook zou kunnen zijn, het komt er gewoon niet uit! Bovendien zie ik mezelf meer als wijnliefhebber dan wijnkenner ;-)

Theo zei

Ik heb ze gezien Saskia, en ik kan me goed voorstellen dat je hier helemaal verliefd op ben. Samen een wijntje drinken uit jouw glazen? ;-)

Anoniem zei

Hallo!
ik heb voor mijn trouw hele mooie <a href="http://www.deheerenwillems.nl/glaswerk?o=40>wijnglazen</a> gekregen. ik was er zo blij mee dat ik gelijk de andere set ook kocht!
gr. Brit

Pieter van Halsteren zei

Wat een leuke verkoper ook toch met zijn demonstratie. Voor mij hoeft dat dure werk allemaal niet. Over dure wijnglazen gesproken, doe mij maar gewoon een glas wat er een beetje leuk uitziet. Met dat dure werk schiet je niet veel op in mijn ogen.

Related Posts with Thumbnails