maandag 25 oktober 2010

Extra knapperig gebakken aardappels

Wat is dit lekker. Ik zag het al toen de schijfjes in de pan lagen te piepen. Dit moet je echt eens proberen. 
Vroeger dacht ik nog wel eens maar niet te bloggen over al te gewone zaken omdat iedereen dat toch wel weet. Maar in dit geval hoop ik toch veel mensen een plezier te doen met dit alledaags gerecht dat zoveel lekkerder wordt. 
Schil wat bloemige aardappels en snij ze in even dikke plakken.
Kook ze in gezouten water bijna gaar en giet ze af. Laat ze afkoelen en uitdampen.
Doe ze over in een grote schaal zodat je makkelijk kan husselen en voeg daar een paar eetlepels griesmeel aan toe. Eventueel kan er ook nog wat paneermeel doorheen. Meng dit goed zodat alle kanten van de aardappeltjes bedekt zijn.Verhit in een hete pan wat olie en boter en bak daar op hoog vuur de aardappelschijfjes aan beide zijden mooi bruin in.Nou ben ik een Pietje Precies en laat mijn aardappelen uitdampen op een taartrooster, zodoende kan aan alle kanten het vocht eruit.
Ik zorg er ook voor dat elk schijfje op de bodem van de pan gebakken wordt en dat er geen aardappeltjes over elkaar heen liggen. Als ze mooi bruin en gaar zijn draai ik ze stuk voor stuk om. Je kan mij heel vaak zien gooien met de inhoud van een pan (die ik daarna weer handig en bekwaam opvang in diezelfde pan ;-), je ziet mij schudden, rukbewegingen maken of zacht vloeiende bewegingen uitvoeren. Ja, zelfs een dubbele salto met een pannenkoek behoort tot mijn repertoire, maar hier moet je met liefde elk aardappeltje omkeren en mooi bruin bakken. Niet alleen geeft mij dat veel meer bevrediging, maar het smaakt ook lekkerder!

6 opmerkingen:

Karin zei

Hallo Theo,
Wat zien de aardappeltjes er heeeeerlijk uit, en wat een pietje precies (dat idee had ik al!). Ik bak ze ook wel eens allemaal netjes naast elkaar maar vaker snijd ik er partjes van. Vorige week nog met een (zelf gemaakt) cajun mengsel, daar heb ik punten mee gescoord. Ik ben juist heel erg blij met de voor jou alledaagse 'simpele' recepten, pizza, tomatensaus,lasagna.... juist heel erg leuk en lekker. En wat een toeval, ik ga komende donderdag met een kookvriendin naar Amsterdam, we gaan allemaal lekkere adresjes af en naar 'de kookboekhandel' en uiteraard even naar Duikelman. Ik ben in geen jaren in de grote stad geweest, maar wat heb ik er een zin in.
We komen vast met veel lekkere en leuke dingen thuis.
Nog even over de brownies, voel je niet bezwaard. Morgen is een van de meiden jarig en we hadden nog geen kadootje. Maar nu wel we geven een brownie pakket, bloem, boter, eieren, bakpoeder, chocolade en bruine suiker en het recept van Theo, leuk verpakt in een stuk celofaan. Ik heb ook doorgegeven waar ik het recept gevonden had dus wie weet....
Nog even als laatste, zaterdag gevulde speculaas gebakken, ik wist dat ik die bij jou ook al eens had gelezen dus in de herkansing. Vooral hoe je het maakt, lekker in de keukenmachine, ideaal. Enne hij was (is) heerlijk ! Bedankt. Groet, Karin.

Theo zei

Hoi Karin,
Bedankt voor alle lof! Ik zal maar eens wat meer huis-tuin-en-keuken recepten gaan plaatsen.
Leuk dat je naar Amsterdam gaat trouwens. Ken je de Haarlemmerstraat/dijk? Die zit werkelijk vlak bij het station. Daar zit een leuke kookwinkel, ernaast een koekboekenwinkel, er zit een olie en azijn winkel met andere leuke zaken zoals mosterd en zo, veel wijnhandels/slijterijen voor als je dorst krijgt, en heel veel leuke restaurantjes en hap snap zaakjes. Misschien is het een ideetje voor jullie.
Fijne dag donderdag!

Camilla zei

Ooooh yummie, mijn dochter is verzot op aardappel addict. Ik heb net een superlekkere hot chili saus gemaakt. Die past er goed bij voor vanavond.

Anoniem zei

Beste Theo,
Ik heb ze gisteren zo gemaakt en ze waren heerlijk. Meestal gebruik ik bloem om de aardappels wat krokanter te maken, maar dit is ook erg lekker.
Martine

Theo zei

Fijn te horen Martine. Bloem gebruik ik als ik een visfilet bak, maar waarom niet bij de aardappelen? Ga ik ook eens proberen.

Win zei

Hoi, het is juist fijn als je over 'gewone' dingen blogt. Want ik had er nog nooit aan gedacht, maar ze zijn heerlijk. We hebben ze net op. Simpele gerechten zijn vaak zo lekker, dus kom maar op! Bedankt, Win

Related Posts with Thumbnails