woensdag 13 oktober 2010

Gemberbier


Aan het begin van de afgelopen zomer leek het me leuk eens gemberbier te maken. Als ik me goed herinner had ik een recept van Jamie Oliver gevonden dat mij wel wat leek. Vol goede moed ging ik aan de slag en faalde jammerlijk. Jawel, jammerlijk, het was voor een normaal mens niet te consumeren zonder gevaar voor blijvend letsel aan maag en darmen. Ik moet hierbij wel vermelden dat dat waarschijnlijk niet aan Jamie lag maar aan mij. Ik had de gember te lang laten trekken omdat ik met andere dingen bezig was. 
Hoe dan ook, ik gaf de moed op totdat ik bij Tanja weer een recept van gemberbier tegenkwam. Ik heb het gemaakt en hoewel mijn brouwsel niet veel bruis gaf, vond ik het heerlijk. Ik heb het nu weer gemaakt en deze keer was ik druk in de weer met weegschaal en thermometer. Weer geen bruis, maar het kan me niet bommen, wij houden eigenlijk helemaal niet zo van koolzuur. Het is heerlijk en bovendien ongehoord gezond. Kijk maar eens op deze site om te zien wat gember allemaal voor je lijf kan doen. 
Mijn recept ziet er zo uit:
Koop een fles bronwater van anderhalve liter, een stuk gember, een citroen en een pak rietsuiker. 
Weeg in een schaal 100 gram suiker af, voeg daar het sap van een  halve uitgeknepen citroen aan toe en 40 gram geschilde gember die in de keukenmachine tot pulp gemalen is. Doe daar een flinke scheut lauwwarm bronwater bij zodat de suiker kon oplossen. Vul de rest van de fles met de rest van het bronwater en laat dat een dag trekken. Na twaalf uur zeef je de inhoud zodat eventuele citroentpitjes en al te grote stukken gember niet in je glas komen. Serveer hem koel.
Je kunt deze drank ook goed met Candarel bereiden. Gebruik dan 10 gram Candarel in plaats van 100 gram suiker en je zult zien dat de kleur lichter wordt, net zoals Bitter Lemon. Maar de smaak is werkelijk prachtig, zoet en zuur zijn mooi in evenwicht. Het is alleen een stuk gezonder geworden, veel minder calorieën en volgens mij ook geschikt voor diabetici.


Op het blog van Tanja kun je het originele recept zien en eens lezen wat zij van dit drankje vindt. De oorspronkelijke hoeveelheid suiker is 150 gram, ofwel 15 gram per dl hetgeen overeenkomt met de verhouding in bijvoorbeeld een glas Cola. Ik wil de laatste tijd uit gezondheidsoverwegingen minder vet en suiker gebruiken dus daarom heb ik de verhouding veranderd. Misschien dat ik nog wel minder suiker en citroensap ga gebruiken, maar dat laat ik je dan in een update van dit artikel weten. 

6 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Ha Theo! Leuk, al die experimenten. Ik ben laatst ook van het oorspronkelijke recept afgeweken door minder suiker te gebruiken, namelijk 100 gram. Ik vond het net zo lekker. Misschien komen we ooit op het ultieme recept uit. Overigens, ik vind de prik helemaal niet hinderlijk (behalve dan als ik voor de eerste keer de fles opendraai). Daarna wordt het wat minder bruisend, een lichte tinteling zeg maar en dat vind ik prima want ik ben ook niet echt van de koolzuurhoudend.

Saskia zei

Lijkt me een heerlijk receptje! Zou het ook lukken met candarel in plaats van rietsuiker? Mijn liefje heeft suikerziekte en het zou wel jammer zijn als hij niet mee van dit drankje kan genieten...

Theo zei

Ik vroeg het me ook al af Saskia, mijn moeder heeft onlangs te horen gekregen dat zij ouderdomssuiker heeft. Er staat nu bij haar ook een pot Candarel op het aanrecht maar ik heb me er nog niet in verdiept. Zodra ik wat meer weet meld ik het!

Dat is ook de reden Tanja, dat ik mijn suikergehalte verlaagde in het drankje. Volgende keer zal ik ook 100 gram nemen en gelijk eens meten hoeveel citroensap daar goed bij smaakt.

Karin zei

Hallo Theo,
Ik had het gemberbier ook al bij Tanja gelezen toen had ik al zoiets van ook maar een keer maken. Het is er nog niet van gekomen maar het zit in de pen.
Ik was opzoek naar een recept voor brownies dus ik denk even bij T & S kijken en jawel hoor een zeer verleidelijk verhaal dus dat moet hem worden. We krijgen zondag 16 eters dus dat leek ons wel wat voor bij de koffie of thee samen met slagroomsoesjes (kwam ik ook nog tegen). Zal ik de brownies zaterdag al kunnen bakken of doet dat afbreuk aan de kwaliteit ??
Ook wij heben zo'n geweldige zak met chocolade, eerst denk je is dat niet veels te veel, maar ik denk dat hij voor de tht datum wel leeg is.
Nog even wat anders E kwam vandaag thuis met nog wat leuks, dan zal het wel over koken gaan.....
En ja hoor hij had een word document van 'het' Indonesisch Kookboek Selamat Makan van de Koninklijke Marine. een mega bestand van 297 pagina's, maar oh wat leuk. Ik dacht ik heb hier ook al diverse lekkere gerechtjes vandaan gehaald, zal Theo het boek ook hebben ??
Groet Karin.

Theo zei

Hoi Karin. Nee, Theo hád dat kookboek nog niet, maar Theo had hem wel binnen twee muisklikken te pakken!
Geweldig! Dat geeft weer een gouden randje aan deze dag. Wat veel recepten. Dat wordt weer lekker lezen en in de komende vakantie iets uitproberen. Bedankt voor de tip.
Die zak chocolade komt wel op, zeker als er 16 man komen eten. Ik vond hem heerlijk, die brownie. Misschien net iets lekkerder als hij net uit de oven komt en lauw is geworden. Maar eerlijk gezegd zou ik hem zelf van te voren maken met zoveel mensen die komen. Hij de volgende dagen ook nog beestachtig lekker.

Anoniem zei

Hallo Theo,
Ik ga morgen dus mooi de brownies maken,(en dan eten wij er zelf alvast eentje op)het gezelschap dat komt is totaal niet culinair dus dat gaat goed komen. Leuk dat je het boek ook hebt, en uitgeprint ??
Ik heb er snel even door gebladerd maar wat staat er veeeeeeeeeeel in, niet normaal.
Ben benieuwd of er een keer een recept van op je blog komt, we houden het in de gaten.

Prettig weekend, Karin.

Related Posts with Thumbnails