maandag 23 mei 2011

Ach mijn kruidentuin…

Met hoeveel liefde heb ik altijd niet gekeken naar mijn bosjes bieslook, peterselie, rozemarijn, en salie. De laatste heeft mijn liefde altijd uitbundig begroet. Ik had op het laatst een bos salie van twee vierkante meter. Maar wat doe je met zoveel salie? Je probeert er blij mee te zijn, want de salie was het enige wat mijn tuinderskwaliteiten overleefde. De rest ging er in het voorjaar opgewekt in, stond er na een korte tijd wat sip bij, stokte in de groei, en gaf na een paar maanden gelaten de geest. 
Ik aanvaardde dat mijn liefde voor de plantjes blijkbaar niet genoeg was, en besloot me voortaan te beperken tot de slappe-steeltjes-basilicum van Albert Heijn.
Alweer een poosje geleden las ik hoe voortvarend Tanja haar balkon had aangepakt, en spontaan besloot ik met frisse moed opnieuw mijn botanische talenten in zetten ten bate van een aantal groeiende en bloeiende kruidenplantjes. Het voorjaar lacht, de zomer naakt, en ik? Ach, mijn borst zwelt van trots en genoegen als ik ‘s morgens de deur uitstap en langs mijn nieuwe kruidentuintje loop. 
Ik hou je op de hoogte van het reilen en zeilen van mijn kruidentuintje!

12 opmerkingen:

Es zei

De enige keer dat ik echt een fantastische bak met kruiden had was ik zo trots als een pauw. Tot ik tot mijn grote ontsteltenis zag dat mijn hond er zijn 'markering' op achter liet.
Het jaar daarna heb ik het op werkbanken gezet. Het laat zich raden: Nooit meer een weelderige bak met kruiden. Altijd ongedierte erin. En biologisch of niet, ik wil toch geen kruiden met urine.

Liesbeth zei

Ik heb vorige week een potje basilicum gekocht en die in mijn saladebak gepoot, maar na nog een uurtje in de aarde hingen ze aardig slap. Ik baalde alvast als een stekker, maar nu als ik naar buiten kijk staat het er fris en vrolijk bij, tussen de tijm en rozemarijn. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het verder gaat.

PaulO zei

Tja, ook mijn balkon staat vol met lege potjes van dromen over kruidentuintjes die een zielige dood zijn gestorven ... Ik hou vol !

Anoniem zei

Goed gedaan; de aanhouder wint. Wat mij vaak opvalt dat zoveel verschillende soorten in een bak worden gezet. Houterige (tym) gewassen die wat droogte kunnen hebben naast sappig groene basilicum die graag vocht heeft.

suc6 ermee!

Anoniem zei

Hoi Theo,

Heb je het uit zaad opgekweekt of stekjes bij het tuincentrum of de markt oid gekocht? Als je nl de potjes van Albert Heijn en co in gewone grond of potgrond plant, gaan ze 99,99% dood. Dit komt omdat deze kruiden op turf zijn gekweekt en dat gaat dood als je het in gewone grond zet, neemt geen water meer op en wordt geel uitgedroogd.....

Is echt waar, heb op mijn balkon nu en uit zaad en stekjes en uit AH-potjes gepland en je kan wel raden wat er dood bij hangt.

Gr Manja

Miss Healthy zei

Zodra ik terug ben uit het buitenland - aan het einde van de week - dan ga ik ook eindelijk beginnen aan mijn eigen kruidentuin! Ik kan niet wachten om pesto te maken van mijn eigen bascilicum!

Barbara zei

Ook bij mij heeft de salie de neiging om te willen overwoekeren. En dat terwijl we zo blij waren dat we het konden vinden... Ook de citroentijm groiet de bak uit. En toch is er (bijna) niets fijner dan als je aan het koken bent even naar buiten te lopen met je schaar en te knippen. Alleen de geur al die los komt maakt het de moeite en "stress" waard.

Marloes zei

Ik zet zelf maar 1 soort per pot. Zoals je het nu hebt vraag je om problemen. Je kruiden hebben amper ruimte om te groeien.

Theo zei

Wat leuk dat mijn kruidentuintje zoveel reacties heeft losgemaakt. 10 op een dag, ik heb er nog nooit zoveel gehad!
Kruiden met urine... Hm, sommige mensen kunnen de kattenpisgeur (pipi de chat) in wijn erg waarderen. In het tuincentrum zag ik tijm met kaneelsmaak staan. Nee, niets voor mij.
Ik heb inderdaad verschillende soorten met elk hun eigen behoefde naast elkaar gezet. Een beetje zorgeloos misschien, maar dat komt omdat ik de flauwe verwachting had dat ze toch het najaar niet zullen halen. Zal je zien...
Gelukkig komen mijn kruiden uit het tuincentrum en niet bij AH vandaan. Ik had wel een paar keer een aanvechting om bij Appie wat mee te nemen, maar iets stond me tegen.
Het staat allemaal wel heel knus op elkaar en natuurlijk is dat vragen om moeilijkheden. Maar ik heb er wat op bedacht, veel plukken, snijden en knippen. Dan kunnen ze nog tegen de klippen op groeien.

Karin zei

Hoi Theo,
En hier dan nr. 11
Het is even pauze dus tijd voor T&S, altijd even leuk.
Het ziet er toch super uit, lekker fris allemaal. Het staat een beetje vol misschien maar het oog wil ook wat toch, en wat je al zegt veel knippen!

Veel succes ermee!

Groet, Karin.

PS Zal je dan ook nog groene vingers krijgen, kan er ook nog wel bij ;-)

Aan tafel met Tanja zei

Staat er goed bij, Theo! Bij mij gaat het ook nog steeds prima en de hele verticale plantenbak is werkelijk overwoekerd. Dat lelijke witte plastic is in ieder geval helemaal gecamoufleerd met allerhande kruiden.

Theo zei

Goed te horen Tanja, en nog bedankt dat je me weer aan de kruiden gebracht hebt!

Related Posts with Thumbnails