zaterdag 25 september 2010

Dômes met kokos

Toegegeven, dit is best een priegelig werkje. Maar je krijgt er een heel klein, maar heerlijk hapje voor terug.

Ik zag een poosje geleden het boek ‘Minipatisserie’ van uitgeverij Terra bij de boekwinkel Atheneum en Polak in Amsterdam liggen. Ik bladerde het door en het sprak me gelijk aan. Het geheel was vanuit een nieuwe invalshoek gepresenteerd, kleine zoete hapje en gebakjes die in een doos weg gegeven kunnen worden. Ik heb het gekocht en ben direct naar Duikelman gegaan om er een siliconen bakmatje te kopen. Het matje heeft vijftien halve bollen met een doorsnee van vier centimeter.


Ik nam 50 ml kokosmelk uit een blikje, voegde hier 14 gram suiker aan toe, verwarmde dit en loste hier één geweekt blaadje gelatine in op.

Ik zette dit even in de koeling zodat het wat afkoelde en sloeg in de tussentijd 50 ml slagroom stijf.

Deze twee heb ik gemengd en met behulp van een juslepel in de vorm gegoten. Giet ze niet helemaal vol. Dit heb ik een uurtje in de koeling laten opstijven.

Toen heb ik twintig gram gesmolten witte chocolade met twintig gram verkruimelde Gavottes (Franse koekjes ofwel ‘Crêpe Dentelle de Bretagne) vermengd, en hiermee de vormpjes afgevuld.

Dit ging weer een kwartier de koeling in waarna ik met behulp van een lepeltje de dômes of bowlettes er heel voorzichtig uit los maakte.
Je kunt hier waarschijnlijk geen Gavottes kopen maar wat verkruimelde Cornflakes doen ook wonderen. Gepofte rijst, Rice Crispies, is ook een optie.

Je krijgt er een kleinood voor terug. Een heel klein koekje dat bros knapperd in de mond en zich vermengd met een zalvende en romige kokoscrème. Delicaat!

5 opmerkingen:

Saskia zei

Crêpes dentelles, zijn dat geen kletskoppen? Dat vind je hier gewoon in de supermarkt hoor!

Theo zei

Nee, die ken ik wel, hier kun je ze ook gewoon kopen in de supermarkt. Crêpes dentelles zijn vele malen dunner en brosser.

dany zei

Uit hetzelfde boek heb ik al een paar keer de variant met pure chocolade uitgeprobeerd maar krijg deze nooit uit het siliconen matje. Best frustrerend. Enige tips?

Theo zei

Hoi dany, dat kan ik me voorstellen. Ik vond het eerlijk gezegd ook nog wel spannend of de mijne er de eerste keer behoorlijk uit zouden komen. Dat lukte wonderbaarlijk wel. Het was even zoeken naar de goede manier. Voor mij werkt het goed om het matje op zijn kop te leggen en dan met het puntje van een mes of lepeltje een klein beginnetje te maken. Zodoende kan er wat lucht naar het bovenste gedeelte van het bolletje stomen en is het vacuüm op geheven. Ze vallen er met een heel klein beetje knijpen of duwen zo uit.
Je zou eventueel ook kunnen proberen met een föhn het matje zachtjes te verwarmen waardoor de inhoud een beetje smelt. Zo kun je bijvoorbeeld ook ijs uit een vorm halen, of gelei.
Ik was het boek eigenlijk al weer uit het oog geraakt maar wil binnenkort weer eens wat maken. Ik zal het hier beschrijven en gelijk laten zien, als het lukt, hoe het mij vergaat de chocobolletjes los te maken.
Groeten van Theo

dany zei

Bedankt Theo, ik zal je tips de volgende keer uitproberen. Ben tevens benieuwd hoe het bij jou zal vergaan.

Related Posts with Thumbnails