donderdag 30 september 2010

Kauwgom

Ik kwam al lezende een leuk stukje over kauwgom tegen. Gebruik je het wel eens? Eten kun je eigenlijk niet zeggen hè, wat je slikt het niet door. Ik gebruik het maar zeer zelden, ook al bieden ze het nog zo lief aan bij het tankstation. 
Het moderne kauwgom werd geboren in 1869 in New York. Thomas Adams proefde wat chicle, zeg maar latex, en bedacht het plan hiermee kauwgom te maken. Hij voegde suiker en dropsmaak toe en het product sloeg al snel aan. Korte tijd later werden ook andere smaken zoals gomballen en pepermunt ontwikkeld.
Modern kauwgom is bijna uitsluitend synthetisch vervaardigd. De basisgom wordt gefilterd, gedroogd en dan in water stroperig gekookt. Daarna wordt het gezoet, en er worden smaakstoffen en weekmakers aan toegevoegd. Tenslotte laat men het afkoelen, wordt het gekneed, gesneden en verpakt.
Het eindproduct bestaat voor 60% uit suiker, 20% glucosestroop en 20% gom. Sommige synthetische polymeren die gebruikt worden komen ook in autobanden voor. Polyvinylacetaat, wat toch zo lekker is, komt ook voor in lijmen en verven.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails