zaterdag 4 september 2010

Schuimgebakjes met frambozen

Je moet wel een liefhebber van zoet zijn om dit gebakje te waarderen. Er gaat aardig wat suiker in, maar als je een zoete bui hebt is dit de hemel op aarde. Een heerlijke brosse merengue die gevuld is met wat gezoete slagroom en dit alles met een klein tikkie framboos. Lekker. In Frankrijk wordt dit gebak een vacherin genoemd. Ik zou zelf meer kiezen voor iets als ‘Versailles’ of ‘Louis Quatorze’. Ik vind dit namelijk een heel barok gebakje. Door de kleur en de lijnen doet het me denken aan rijk stucwerk in paleizen en voorname huizen. Misschien dat de framboos wel rood fluweel in gedachten brengt. Bovendien is het mierzoet en daardoor komt het wat ‘overdone’ over. Maar, geen kwaad woord over de barok, en geen kwaad woord over mijn vacherin. Zo was het, zo is het, en zo moet het zijn!

Klop twee eiwitten op met wat zout of wat citroensap. Als ze stijf beginnen te worden voeg je er stapsgewijs suiker aan toe terwijl je blijft kloppen totdat alles is opgenomen. Als je 68 gram eiwit hebt, zoals ik, dan voeg je 68 gram poedersuiker toe en nog eens 68 gram gewone suiker.

Spuit dit met een spuitzak en een gekartelde spuitmond van 8 mm op een stuk bakpapier in de vorm van een ‘w’, en laat dit bij 100 graden een uur à anderhalf uur drogen. Het hangt een beetje af van de dikte die je gespoten hebt, maar anderhalf uur heb je gauw nodig. Als ze nog niet helemaal droog zijn komen ze moeilijker van het papier af maar sommige mensen vinden dat juist lekkerder. In dit gebak met de slagroom heb ik ze liever droog.

Sla wat koude room op en zodra dit stijf wordt voeg je suiker naar smaak toe.

Spuit dit op een afgekoelde ‘w’ en plak er een andere tegenaan. Zet recht op en plaats er twee mooie frambozen op. Wil je het helemaal perfect hebben dan strooi je er met een zeefje wat poedersuiker overheen. Dat is dan écht alleen maar voor het oog want voor je suikerspiegel is dit beslist niet nodig.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails